SNÍDANĚ S GRILEM

nejen recepty ze Snídaně s Novou

KDO PRO VÁS VE SNÍDANI VAŘÍ?

Adam Robenek

Adam Robenek zasvětil svůj profesní život vaření. Vystudoval gastronomickou školu, pracoval v nejrůznějších podnicích až se dostal do Anglie, kde se seznámil s moderní gastronomií a získal tak novou chuť do vaření. Zjistil kdo je Gordon Ramsay a přes jeho londýnskou restauraci putoval do té pražské, kde byl součástí týmu, který získal Michelinskou hvězdu na postu zástupce šéfkuchaře. Postupem času se postavil na vlastní nohy a otevřel v domovském Kladně Bistro NÁLADOVÝ KUCHAŘ, kde to voní kouřem a dřevem, protože propadl kouzlu opravdového barbecue.

“Grilování je skvělý způsob jak připravit jídlo pro sebe nebo rodinu, ale i pro naše hosty. Doma grilujeme na plynu, protože se nemusím starat o oheň a čas věnuju rodině. V Bistru naším hostům dopřáváme jídlo z Traegru na dřevěné pelety, které tak získá svojí jedinečnou chuť a texturu.”

Připravte si recepty z vysílání doma i vy

Rychlé (nejen) večeře na plynovém grilu OUTDOORCHEF (7.6.2019)

Pstruh s pečenými brambory

Pstruh s pečenými brambory

Ingredience na dvě porce:

  • 2 pstruzi
  • 4 větší brambory
  • máslo
  • citron
  • tymián
  • rozmarýnem
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • olivový olej

Příprava:

Gril nastavíme do polohy pro nepřímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem cca 5 minut na 300°C. Rybu opláchneme a pečlivě osušíme zvenku i uvnitř. Pstruha naplníme plátky másla, tymiánem, rozmarýnem a osolíme opět zvenku i uvnitř. Kůži ryby potřeme lehce olejem. Citrony nakrájíme na poloviny a na řezu posypeme cukrem.

Grilování:

Pstruha dáme do stojanu. Díky tomu nám z něj nevypadne náplň a nepřichytí se na mřížku. Pokud stojan nemáme, potřeme mřížku v místě kam budeme rybu pokládat trochou oleje. Pstruhy pečeme 8 až 10 minut.
Na posledních 5 minut přidáme na gril citron řezem na mřížku a necháme zkaramelizovat cukr. Citronem poté zakapeme ryby.
Můžeme servírovat s pečeným bramborem, bagetkou nebo salátem.

Panenka s houbovým ragů

Panenka s houbovým ragů

Ingredience:

  • vepřová panenka
  • žampiony
  • smetana
  • sůl
  • tymián
  • pepř
  • olivový olej

Příprava:

Gril nastavíme do polohy pro přímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem na 350°C. Panenku očistíme a houby nakrájíme na větší kostky.
Očistíme rošt a potřeme ho špekem nebo ubrouskem namočeném v oleji.

Grilování:

Panenku opečeme ze všech čtyř stran, zhruba minutu a půl z každé strany. Poté dáme panenku cca na 10 minut dojít a odpočinout na kraj mřížky, kde je jen malý žár. Můžeme si pomoci teplotní sondou, kterou zapíchneme na začátku grilování do středu masa. Ideální teplota pro panenku s růžovým středem je 63°- 65°C.
Do nádoby half-moon dáme rozpustit máslo, olej a opéct nakrájené houby. Osolíme a opepříme, přidáme lístky tymiánu a orestujeme. Poté zalijeme smetanou a necháme smetanu vyvařit a zhoustnout. Přidáme nasekanou petržel a servírujeme s filírovanou (na cca 1cm široké plátky nakrájenou) panenkou.

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Ingredience:

  • kozí sýr zrající
  • předvařená červená řepa
  • med
  • tymián
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • trhané listy salátu
  • sůl
  • citron

Příprava:

Kozí sýr zabalíme do alobalu a pokapeme trochou oleje a medu. Červenou řepu nakrájíme, v misce pak lehce osolíme a zakápneme olejem.

Grilování:

Gril nastavíme do polohy pro přímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem na 300°C. Na střed grilu dáme nádobu half-moon. Do spodní nádoby vložíme bylinky, tak aby provoněli řepu. Navrch dáme děrovanou část nádoby a v ní grilujeme červenou řepou. Kozí sýr zabalený v alobalu položíme na kraj mřížky, kde není takový žár. Během pečení si připravíme trhaný salát s trochou oleje, solí a čerstvou citronovu šťávou.
Po dopečení smícháme řepu se salátem a navrch dáme kozí sýr.

Pizza jako z Itálie na plynovém grilu OUTDOORCHEF (5. 6. 2019)

Pizza na grilu

Pizza na grilu

Ingredience na těsto na 4 pizzy:

  • 600 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 15 g droždí + špetka cukru
  • 50 g olivového oleje
  • 400 ml ledové vody

Příprava:

V misce necháme vzejít kvasnice. Mezitím rozpustíme sůl ve vodě a vše dáme do hnětače a necháme robot těsto důkladně vypracovat (5–10 minut). Pokud hnětač nemáte, nezbývá než si vyhrnout rukávy a pustit se do hnětení těsta doslova na vlastní pěst.
Je možné, že bude potřeba přidat trochu mouky, záleží na tom, jak moc má v sobě mouka na začátku vlhkosti. Cílem je vláčné těsto, které se ještě trochu lepí na stěny misky/prsty, ale jen minimálně.
Vypracované těsto přikryjeme v misce potravinovou folií a necháme v lednici, ideálně přes noc. Cca hodinu před přípravou doporučujeme vyndat těsto z lednice, rozdělit na 4 díly (bude se lepit, takže lehce pomoučit na povrchu, ale nezapracovávat mouku do těsta), zformovat bochánky a nechat za pokojové teploty přikryté potravinovou folií.
Každý bochánek na pizzu pak zmáčkneme a uděláme v něm prsty žlábek asi 1 cm po celém obvodu. Poté pod těsto zasuneme hřbety rukou směrem nahoru a těsto postupně roztahujte do oválu, který se vám vejde na pečicí kámen (nebo na lopatu).

Grilování:

Gril nastavíme do polohy pro nepřímé grilování. Na mřížku umístíme pizza kámen, zavřeme víko a necháme gril a kámen rozpálit na nejvyšší výkon cca 10 minut. Mezitím si vytvarovanou pizzu opatrně položíme na pomoučenou sázecí lopatu. Potřeme pizzu rajčatovou omáčkou. Rozložte ingredience, které máte rádi a ihned sázejte na gril. Ve správně rozpáleném grilu (300 až 350 °C) bude pizza hotová za pár minut (mezitím vytvarujte druhou). Na konci pizzu ozdobte lístky bazalky — než ji donesete ke stolu, lehce zavadne a krásně se rozvoní.

Focaccia s rozmarýnem

Focaccia s rozmarýnem

Ingredience:

  • stejné jako pro přípravu pizzy

Příprava:

Postup přípravy je stejný jako u těsta na pizzu. Bochánek těsta neválíme ale rozmačkáme prsty na cca 1cm vysokou placku a necháme několik minut ještě odpočinout. Placky posypeme rozmarýnem (nebo jinou bylinkou, kterou máte rádi), potřeme olivovým olejem a posypeme hrubozrnnou solí. Těsto můžeme také obměňovat a přimíchat do něj před tvarování nadrobno nakrájené olivy, sušená rajčata nebo fíky.

Grilování:

Gril nastavíme do polohy pro nepřímé grilování. Na mřížku umístíme pizza kámen, zavřeme víko a necháme gril a kámen rozpálit na nejvyšší výkon cca 10 minut. Mezitím si vytvarovanou focacciu opatrně položíme na pomoučenou sázecí lopatu a ihned sázíme na gril. Ve správně rozpáleném grilu (300 až 350 °C) bude focaccia hotová za cca 6-7 minut.

Sugo (tomatová omáčka na pizzu)

Sugo (tomatová omáčka na pizzu)

Ingredience:

  • střední cibule
  • jeden stroužek česneku
  • chilli paprička
  • plechovka drcených rajčat
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • podle potřeby trochu cukru

Příprava:

Na malé kousky nakrájenou střední cibuli zesklovatíme na olivovém oleji/másle (ne moc prudký žár, aby nebyla dozlatova, jen aby byla průhledná, jakoby sklovatá…). Když je skleněno, přidáme stroužek prolisovaného česneku a jednu rozdrcenou chilli papričku (čerstvou nebo sušenou), asi půl minuty necháme smažit s cibulí, zhruba dokud nezačne česnek intenzivně vonět.
Přidáme balení (nejčasteji plechovku) drcených rajčat (lepší jsou italská, jsou dražší ale oproti těm levným chutnají po rajčatech…) a vaříme asi minutu, ne nijak zprudka. Většinou je potřeba ještě přidat cukr, cca 2–3 lžičky, rajčata, i ta dobrá, bývají nakyslá a cukr zažene kyselost a krásně omáčku zjemní. Nakonec uvaření ještě sugo osolíme a opepříme.

Americké BBQ na peletovém grilu Traeger (17. 5. 2019)

Trhaná vepřová plec

Trhaná vepřová plec

Ingredience:

  • 2 kg vepřové plece
  • 150 g BBQ rubu
  • 100 ml jablečného moštu
  • 50 ml BBQ omáčky

Příprava:

Plec zbavte všech tvrdých šlach, pokud to už neudělal řezník.
Připravenou plec dobře posypte rubem a vmasírujte po celém povrchu.
Mošt smíchejte s BBQ omáčkou.

Grilování:

Gril zapněte, nastavte teplotu na 121°C a otevřený zažehněte. Jakmile se objeví kouř, gril zavřete a nechte dosáhnout požadované teploty. Plec vložte na rošt. Gril zavřete a plec nechte pomalu udit přibližně 6 hodin nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 70°C.
Plec vyndejte a zvyšte teplotu na 135°C. Plec dejte na dvojitou vrstvu alobalu, přidejte mošt s BBQ omáčkou, dobře zabalte a vraťte do grilu. Plec grilujte další 3 hodiny nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 95°C.

BBQ žebra se suchým rubem

BBQ žebra se suchým rubem

Ingredience:

  • 2kg vepřový žeber z pečeně (říká se jim také Spare Ribs)
  • 150g BBQ rubu
  • jablečný mošt
  • BBQ omáčka

Příprava:

Žebra je třeba zbavit blány na vnitřní straně. Ideálně nařízněte v jednom rohu a postupně stahujte po celé délce.
Očištěná žebra posypte rubem a vmasírujte po celém povrchu. Nechte je přes noc odpočívat v lednici.

Grilování:

Vyndejte marinovaná žebra z lednice. Zapněte gril nastavte teplotu na 121°C a otevřený zažehněte. Jakmile se objeví kouř, gril zavřete a nechte dosáhnout požadované teploty. Žebra rozložte na rošt kostí dolů nebo využijte stojan na žebra. Gril zavřete a žebra nechte pomalu udit 3-4 hodiny.
Po hodině žebra potřete jablečným moštem a opakujte to tak každou hodinu.

Když jsou žebra téměř měkká, ale nerozpadají se, potřete je BBQ omáčkou a nechte zapéct 30-40 minut.

Asie na plynovém grilu OUTDOORCHEF (10. 5. 2019)

Kuřecí satay

Kuřecí satay

Ingredience:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 100 g BBQ rubu ( k dostání v obchodech s potřebami na grilování)
  • 100 g listů mladých salátů (červená řepa, špenát, rukola, čekanka a jiné)
  • 150 g zakysané smetany
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • mořská sůl

Příprava:

Kuřecí prsa nakrájejte na dlouhé plátky a rovnoměrně obalte v rubu. Napíchejte naplocho na kovovou grilovací jehlu.
Listy salátu operte a nechte dobře okapat. V misce zakápněte olivovým olejem, lehce osolte a promíchejte.
Zakysanou smetanu osolte, opepřete a dobře promíchejte. Získáte tak univerzální dip, který se hodí jako základ k nejrůznějším pokrmům.

Grilování:

Gril nastavte do polohy pro přímé grilování - tak aby veškerý žár směřoval přímo doprostřed grilovací mřížky. Tu lehce potřete kouskem slaniny, špeku nebo rostlinným olejem na brousku.
Otevřený gril zapalte, zavřete víko a nechte rozpálit na 300°C. Sataye rozložte vedle sebe na grilovací mřížku tak, aby se nedotýkaly a nepřekrývaly. Víko grilu zavřete.
Přibližně po minutě satay otočte a opět zavřete víko. Za další minutu můžete špízy vyndavat grilu. Podávejte se salátem a dipem.
* Čas přípravy masa se může lišit v závislosti na velikosti kostek. O propečení se přesvědčte nakrojením.

Wok s vepřovým a nudlemi

Wok s vepřovým a nudlemi

Ingredience:

  • 400g vepřové krkovice
  • 200g vaječných nudlí
  • 1 svazek jarní cibulky
  • dva stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 100ml Hoisin omáčky
  • menší plechovka bambusových výhonků
  • restované mořské řasy (nejsou nutné)
  • sůl
  • sojová omáčka
  • rostlinný olej

Příprava:

Krkovici nakrájejte na tenké nudličky, osolte a zakápněte sojovkou, dobře promíchejte.
Česnek a zázvor nasekejte najemno, jarní cibulku rozdělte na bílou a zelenou část a oboje nakrájejte na kolečka.
Nudle uvařte podle návodu a nechte okapat.

Grilování:

Gril nastavte do polohy pro přímé grilování - tak aby veškerý žár směřoval přímo doprostřed grilovací mřížky. Na trychtýř položte redukci pro wok pánev. Zapalte gril a nechte pánev několik minut rozpálit. Víko zůstává po celou dobu grilování otevřené.
Přidejte trochu oleje, nasekaný česnek se zázvorem a bílou částí jarní cibulky a krátce orestujte. Přidejte připravenou krkovici, dobře promíchejte a restujte než maso začne chytat zlatavou barvu. Přidejte okapané bambusové výhonky a Hoisin omáčku. Promíchejte a přidejte uvařené nudle. Nakonec přijde nakrájená zelená část jarní cibulky. Promíchejte a můžete podávat.

Butter Chicken curry

Butter Chicken curry

Ingredience:

  • 600 g kuřecí prsa
  • lžíce koření Garam Masala
  • 200 g bílého jogurtu
  • jedna větší cibule
  • dva stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • lžíce mletého koriandru
  • 3/4 lžíce mletého římského kmínu
  • lžička mleté kurkumy
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 150 g másla
  • sůl
  • rostlinný olej
  • 500 ml kuřecího vývaru nebo vody

Příprava:

Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky a smíchejte s kořením Garam Masala a bílým jogurtem. Nechte odležet cca půl hodiny v chladu.
Česnek a zázvor nasekejte najemno, cibuli na kostičky.

Grilování:

Gril nastavte do polohy pro přímé grilování - tak aby veškerý žár směřoval přímo doprostřed grilovací mřížky. Na mřížku postavte litinový hrnec, zapalte gril a zavřete víko.
Hrnec nechte cca 5 minut rozpálit.
Do rozpáleného hrnce přidejte trochu oleje a nakrájenou cibuli. Opékejte dokud není dosklovata. Přidejte česnek se zázvorem, krátce orestujte a přisypte koriandr, římský kmín a kurkumu. Pečlivě promíchejte a nechte vůně spojit a promíchat. Přidejte pasírovaná rajčata a vývar. Přiveďte k varu a postupně vmíchejte na kostky nakrájené máslo. Nakonec přidejte naložené kuřecí s jogurtem, promíchejte, přiveďte k varu a vypněte gril. Zavřete víko a nechte maso cca 10 minut dojít. Podávejte s rýží nebo Naan chlebem.
*Čas přípravy masa se může lišit v závislosti na velikosti kostek. O propečení se přesvědčte nakrojením.

  • Doprava zdarma
    nad 2500 Kč

  • Všechno zboží
    skladem

  • Zajištění záručního
    i pozáručního servisu

  • Pravidelné newslettery
    s recepty

Novinky

Zůstaňte s námi v kontaktu a získejte
novinky jako první! Stačí vyplnit váš e-mail: